οφελη mobile friendly ιστοσελιδων

Η «Μάχη» του Ιντέρνετ: Υπολογιστής VS Κινητό VS Tablet! και… γιατί ωφελείστε αν η ιστοσελίδα σας είναι mobile friendly!

Υπολογιστή, κινητό ή ταμπλετ; Εσείς πως συνδέεστε στο διαδίκτυο; Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι χρηστές προτιμούν τις φορητές συσκευές τους και όχι τον υπολογιστή ή το λάπτοπ!

Περισσότεροι από τους μισούς μπαίνουν στο internet από το smartphone ή το tablet τους!

Η εταιρεία ερευνών StatCounter αφού ερεύνησε εκατομμύρια δεδομένα σε ολόκληρο τον κόσμο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από το 2007 ως σήμερα ότι το 51,2 % των χρηστών μπαίνουν στο ιντερνeτ από το κινητό ή το ταμπλετ τους ενώ τον υπολογιστή προτιμά το 48,7 %.

χρηση ιντερνετ παγκοσμιως

Αυτή η εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα όπως είναι λογικό, ωθώντας μικρές και μεγάλες εταιρείες να αναπροσαρμόσουν τις ιστοσελίδες τους σε mobile friendly ενώ και η Google αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερο βάρος στις αναζητήσεις που γίνονται μέσω φορητών συσκευών και όχι πλέον μέσω υπολογιστή.

Αν το δει κανείς συνδυαστικά οι χρήστες κινητών και ταμπλετ ξεπερνούν κατά πολύ τους χρήστες υπολογιστών παγκοσμίως και αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς η τάση είναι συνεχώς ανοδική και η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος των πρώτων όλο και περισσότερο.

Το γεγονός έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους σχεδιαστές ιστοσελίδων που αναγκάζονται να δημιουργούν δυο και τρεις νέες εκδόσεις στα σαιτ των πελατών τους για να τα κάνουν πιο εύχρηστα και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι χρήστες ανεξαρτήτως μεγέθους οθόνης μπορούν να περιηγηθούν άνετα.

Φυσικά οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που φάνηκαν προνοητικοί και υποστηρίζουν ήδη responsive web design ή business app έχουν το κεφάλι τους ήσυχο γιατί οι επισκέπτες τους είτε χρησιμοποιούν υπολογιστή είτε φορητή συσκευή έχουν την καλύτερη δυνατή περιήγηση!

AND THE WINNER IS…..!!!

Η Google ανατρέπει τα δεδομένα στην κατάταξη των ιστοσελίδων και λανσάρει το mobile first indexing.

Επειδή ο περισσότερος κόσμος κάνει αναζήτηση μέσω κινητού ή τάμπλετ (όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα παρακάτω) η Google , αποφάσισε να αξιολογεί και να κατατάσσει τις ιστοσελίδες ,ανάλογα με το αν είναι mobile friendly ή όχι έτσι αν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι αντίστοιχο με αυτό του desktop , η κορυφή είναι δική σας!

χρηστες κινητων εναντι υπολογιστων

Τι θα συμβεί αν η ιστοσελίδα σας δεν είναι mobile friendly

  • Οι επισκέπτες θα περιηγηθούν λιγότερο στην ιστοσελίδα σας (οι χρήστες smartphone εγκαταλείπουν πιο γρήγορα ένα σαιτ που δεν τους αρέσει.
  • Οι πιθανότητες ο επισκέπτης να αγοράσει κάτι από την ιστοσελίδα είναι λίγες . Θα διστάσει ακόμα και να καλέσει τηλεφωνικά για πληροφορίες.
  • Το πιθανότερο είναι ο επισκέπτης να επιστρέψει στην μηχανή αναζήτησης και να αναζητήσει άλλες επιλογές.

Τι να κάνετε εσείς για να διατηρήσετε την επισκεψιμοτητα σας ψηλά.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εξετάσετε προσεκτικά πως οι χρήστες κινητών και ταμπλετ αλληλεπιδρούν στην δίκης σας ιστοσελίδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε αν χρειάζονται αλλαγές και ποιες είναι αυτές.

Ευτυχώς η Google έχει την δυνατότητα να διαχωρίζει την επισκεψιμότητα των χρηστών ανάλογα με το αν επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα από υπολογιστή, κινητό ή τάμπλετ και έτσι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Αν βελτιώσετε την εμπειρία περιήγησης για τους χρήστες κινητών και ταμπλετ στην ιστοσελίδα σας κερδισμένοι θα βγείτε εσείς. Θα μείνουν περισσότερο στην σελίδα σας και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αγοράσουν κάποιο προϊόν ,να κάνουν sign up ή έστω να σας καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες.

Τι κάνει τους χρήστες των mobile συσκευών να φύγουν τρέχοντας από την ιστοσελίδα σας

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία σε ορισμένα web site που δεν λειτουργούν σωστά όταν ο χρήστης τα βλέπει από κινητό ή ταμπλετ για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ποιοί μπορεί να είναι αυτοί;

  • Τα widgets δεν υποστηρίζονται από τις φορητές συσκευές (για παράδειγμα οι Flash video players δεν λειτουργούν στα iphone).
  • Τεράστια αναδυόμενα παράθυρα στην οθόνη του κινητού ή του ταμπλετ κρύβουν όλη την οθόνη!

    Πιστεύω ότι όλοι σας έχετε βιώσει μια ανάλογη εμπειρία και καταλαβαίνετε πόσο ενοχλητικό είναι. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν προσπαθείτε να κλείσετε το αναδυόμενο παράθυρο για να διαβάσετε αυτό που σας ενδιαφέρει και δεν βρίσκετε το μαγικό x που θα σας απαλλάξει από το pop up ,γιατί το pop up είναι πολύ μεγάλο και η οθόνη του κινητού σας πολύ μικρή. Προσωπικά όταν συμβαίνει αυτό απλά εγκαταλείπω την σελίδα, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές... και ο χρόνος μου δεν είναι για χάσιμο! Σκεφτείτε ότι το ίδιο μπορεί να πράξουν και οι επισκέπτες σας.

  • Μικροσκοπικά link ή κουμπιά.

    Αν τα link και τα κουμπιά στην ιστοσελίδα σας φαίνονται με το…μικροσκοπιο τότε μην απορείτε γιατί κανείς δεν διαβάζει ή βλέπει τα όσα όμορφα ή σημαντικά έχετε να του πείτε και να του δείξετε. Απλή λογική!

  • Στοιχεία στην ιστοσελίδα που πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.

    Είναι και αυτός ένα από τους συχνούς λόγους που κάνουν τους χρήστες των φορητών συσκευών να εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα που δεν είναι mobile friendly. Αν οι παράγραφοι, οι τίτλοι, οι λέξεις, τα λινκ πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο ή πάνω στις φωτογραφίες, τότε η ιστοσελίδα σας μοιάζει με μουτζούρα… Κανείς δεν πρόκειται να δείξει κατανόηση.

EXTRA TIPS ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ COSMART

Μια απλή συμβουλή για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει στην δική σας ιστοσελίδα είναι να το τσεκάρετε οι ίδιοι χρησιμοποιώντας διαφορετικά smartphone και tablets. Θα βγάλετε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ένα ακόμα καλύτερο τεστ είναι να ζητήσετε από κάποιον να κάνει κάτι για εσάς στην ιστοσελίδα σας αλλά να μην του παρέχετε καμία βοήθεια. Παρατηρήστε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνει αυτό που του ζητήσατε, τι εμπόδια βρήκε, που μπορεί να «κόλλησε». Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν!!

Share this Post:
κατασκευη ιστοσελιδας seo